Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023

Banki Żywności, w tym Bank Żywności w Opolu  realizują program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023, który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Program realizowany jest w okresie wrzesień 2023 r.-listopad 2024 r. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie kwiecień 2024 r. – listopad 2024 r.

 

Cel programu:

  1. przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie działań towarzyszących mających na celu wspieranie ich włączenia społecznego.

 

Zadania i działania realizowane w programie:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
  2.  racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z Organizacji Partnerskiej Regionalnej oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
  3.  przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy o pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej;
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu ich włączenie społeczne;
  5. przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnianie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn.

 

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),

2) Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),

3) Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),

4) Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),

5) Cukier (Cukier biały 4 kg),

6) Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),

7) Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).

 

Grupa docelowa:

  1. z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
  2.  pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.

 

Przewidziane efekty i rezultaty:

Zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację działań towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

 

Wartość projektu: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.

Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.

 

Jak pomagamy.jpeg

PDFWytyczne_PP2023_ujednolicone_z 12.02.2024r.pdf (758,34KB)
PDFFundusze_Europejskie_na_Pomoc_Żywnościową_2021-2027 6 6.pdf (571,37KB)
JPEGFEPŻ -1.jpeg (209,22KB)
JPEGFEPŻ 2023 -1.jpeg (133,43KB)
JPEGFEPŻ 2023 -3.jpeg (157,87KB)


Opublikował(a):
 Janusz Szewczyk

Data publikacji:
 25-03-2024 15:05
Dokumenty do pobrania Galeria Empatia Epuap Powiatowy Urząd Pracy Itaka Niebieska Linia
Liczba wizyt ogółem: 461921, dzisiaj: 64
×

Wyszukaj w serwisie