Banki Żywności, w tym Bank Żywności w Opolu realizują program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023, który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Program realizowany jest w okresie wrzesień 2023 r.-listopad 2024 r. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie kwiecień 2024 r. – listopad 2024 r.
Cel programu:
Zadania i działania realizowane w programie:
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),
2) Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),
3) Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),
4) Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),
5) Cukier (Cukier biały 4 kg),
6) Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),
7) Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).
Grupa docelowa:
Przewidziane efekty i rezultaty:
Zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację działań towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.
Wartość projektu: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.
Wytyczne_PP2023_ujednolicone_z 12.02.2024r.pdf (758,34KB)
Fundusze_Europejskie_na_Pomoc_Żywnościową_2021-2027 6 6.pdf (571,37KB)
FEPŻ -1.jpeg (209,22KB)
FEPŻ 2023 -1.jpeg (133,43KB)
FEPŻ 2023 -3.jpeg (157,87KB)